miercuri, 15 septembrie 2010

Sasca Montană - La Moara Veche

                                                    

Un loc deosebit, departe de zgomotul oraşului, foarte departe.
În jur, pe o distanţă de aproape o suta de kilometrii nu se aude forfota citadină a marilor urbe. Din mersul maşinii fur imagini. Văd mici cătune, doar căteva pâlcuri de case, Ciuchici, Macovişte, Mogodinţ, Potoc...
Sunt aşezări de oameni simpli, surprinşi de viteza timpului, încremeniţi de vremuri, primindu-şi doar rolul rămas liber, cel de privitor. Ar putea fi doar o impresie.
 
Ajungem în Sasca. O localitate mică, asezată de-a lungul pârâului Şuşara, pe o vale îngustă, fără străduţe laterale, cu căsuţe mici, apropiate, rânduite frumos la şosea. Gardurile nu-şi găsesc rostul, au devenit doar simple porti. Curtile sunt mici si arhitectura străzii trădează vechimea constructiilor, probabil ridicate acum o sută de ani, unele poate chiar mai mult, atunci când locul a atins un maxim al dezvoltării sale.


Chiar dacă minele de cupru, de argint si de aur au fost exploatate incă din vremea romanilor şi a ocupaţiei turceşti, despre Sasca, in scris, se menţionează de abia prin 1717, cănd apare ca o mică aşezare cu numai 11 case. Atunci incepe dezvoltarea locului ca zonă minieră. Austriecii trimit geologi si muncitori colonişti in valea Caraşului, în Oraviţa, Ciclova şi Sasca si încep lucrările de exploatare. Punerea în functiune a minelor si a instalatiilor de extragere a cuprului a fost, într-o oarecare măsura ajutată de grupul mare de olteni veniti aici după retragerea turcilor. Oltenii se aseaza în aceasta zona în trei grupuri : Sasca Montană, Cărbunari si Stinapari.
Astfel, în plin avânt economic, pe la 1770, Sasca Montană avea pe lânga minele de cupru si un grup de trei topitorii cu 12 cuptoare, ocupând al doilea loc, în privinta extragerii cuprului din Banat, pe primul loc fiind Oraviţa cu 4 topitorii. În comună trăiau 2720 de suflete, din care 1976 români şi 658 germani.
Pe la inceputul secolului al XIX-lea, datorită dezvoltării uzinelor metalurgice din Austria si Boemia, socotite mai rentabile, se reduce, rând pe rând, exploatarea din mine si topitorii, ajungându-se, în 1910 să se înceteze complet activitatea. A urmat unirea, apoi perioada comunistă şi - din 1972 - se reia extracţia minereului cuprifer şi prelucrarea lui primară, însă, după 1990 şi aici - ca şi în multe alte locuri din ţară  - industria minieră intră în impas, aşa că activitatea încetează din nou. Tinerii au plecat în alte localităţi în căutare de muncă.


Incercam o plimbare de seară, pe amurg, încă nu s-a întunecat. În faţa unei porţi, pe băncuţă, stau două bătrâne, se uită în stânga, se uită în dreapta, e doar rutină. Rar trece câte o maşină. Drumul urcă încet. Oprim în faţa unei case frumos colorate, "La Moara Veche". Intrăm şi la o cafea, avem plăcerea de a asculta o doamnă amabilă,  foarte prietenoasă, ce îngrijeşte acest loc.  Povesteşte despre Sasca, apoi despre atmosfera din Timişoara copilariei sale, despre şvabi, maghiari şi despre cele trei limbi "obligatoriu" vorbite amestecat, cu nostalgie despre ce a fost şi cumva cu puţină dezamăgire despre prezent. Ambianţă plăcută, interiorul decorat specific german, răcoarea serii, inceput de toamnă...


Undeva mai sus, în Sasca Româna, peste Nera, pitită sub un deal, departe de sat, am văzut casa verde, făcută cu mult drag şi din dragoste pentru natură de către Ileana, o doamnă arhitectă din Timişoara, revenită în ţară după o şedere de 12 ani în Canada.
De fapt este o căsuţă de lut. Sau din turtă dulce, caldă, prietenoasă, ca în poveste!
Ori făcută din păine, cu acoperişul din cozonac si cu geamurile din zahăr.
 

Pentru cazare: pensiunea Dora, casa de oaspeţi Montana şi pensiunea Cheile Nerei pe care o şi recomand pentru atmosfera plăcută de cabană de munte. Drumurile sunt bune până spre Ciuchici, de aici acceptabile, un pic cam ...peticite. Însă, dacă vrei să te întorci prin Şopotu Nou ... musai gardă înaltă!
Cazare: sunt 5-6 pensiuni, eu am stat la pensiunea Cheile Nerei în Sasca Română şi a fost foarte bine.

Hartă Sasca Montană, Cheile Nerei  
click pe imagine pentru a mări

11 comentarii:

  1. Pentru toti cei care doresc cazare la aceasta pensiune as vrea sa va spun ce am patit eu:
    femeia aceasta care inchiriaza (cica e fiica de doctor de prin Timisoara,nu spun cine ca nu vreau sa-l fac de ras pe Domnul Doctor)te cazeaza de fapt la bloc (blocurile acelea construite de Ceausescu) si care arata ca in ghetou. Mirosul de urina te intampina de la intrare iar igiena lasa mult de dorit. Faci dus sau baie cu picioarele in propriul jeg, pe wc nu te poti aseza ca nu stii cand a fost ultima data igienizat plus alte surprize. Dincolo de toate nu cred ca cineva merge intr-o zona turistica pentru a se caza la bloc asa ca cereti toate detaliile inainte de a pleca la drum. Cat despre zona Cheile Nerei merita vazuta dar in conditii mai bune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna!
    A stat cineva la Casa de oaspeti Montana? Pentru ca eu nu gasesc poze pe nicaieri..

    RăspundețiȘtergere
  3. http://www.simondale.net/house/gallery.htm

    RăspundețiȘtergere
  4. Am stat la Pensiunea Cheile Nerei si nu recomand cazarea la aceasta pensiune, este curat, dar peretii sunt foarte prost izolati fonic si se aud zgomotele din pensiune, deci nu te poti odihni, iar "supa de pui" cu niste fidea trantita intr-o apa cu ulei si vegeta a pus capac...Curtea e mare, dar poti doar sta pe iarba ca nu are niste banci sau leagane, iar in spate - la terasa - admiri un gard de beton.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ne-am cazat sau mai bine zis, am incercat sa ne cazam la pensiunea Cheile Nerei insa in prima seara la ora 1.00 noaptea am fost dati afara(un grup de 10 persoane) pt ca n-am inteles noi meniul pt micul dejun
    Curatenia si mancare lasa muuult de dorit; lenjeria de pat era plina de sange, cred ca de la tantari; in baie igrasie si rugina si vesnica "supa de pui" care este defapt apa fiarta cu fidea.
    SFAT: AICI NU!!!! Nu te impresioneaza cu nimic incat sa te faca sa te intorci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau ca s-a intamplat asta. Nici acum trei ani cand am poposit acolo conditiile de cazare nu erau prea ... Insa eu am apreciat atunci atmosfera de cabana de munte.

      Ștergere
  6. Liliana - august 2015-am fost cazata la pensiunea Sasca, acolo cică este mai răcoare, da de unde .... dar în afara de căldura din camera te întâmpina mirosul neplăcut de la toaleta, apa calda cam greu venea, micul dejun saracacios, prețul mult prea piperat pentru conditiile oferite, dl proprietar ar trebui sa dea mai des pe acolo sa vadă care este realitatea și nemulțumirile turistilor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Liliana - august 2015-am fost cazata la pensiunea Sasca, acolo cică este mai răcoare, da de unde .... dar în afara de căldura din camera te întâmpina mirosul neplăcut de la toaleta, apa calda cam greu venea, micul dejun saracacios, prețul mult prea piperat pentru conditiile oferite, dl proprietar ar trebui sa dea mai des pe acolo sa vadă care este realitatea și nemulțumirile turistilor.

    RăspundețiȘtergere
  8. Liliana - august 2015-am fost cazata la pensiunea Sasca, acolo cică este mai răcoare, da de unde .... dar în afara de căldura din camera te întâmpina mirosul neplăcut de la toaleta, apa calda cam greu venea, micul dejun saracacios, prețul mult prea piperat pentru conditiile oferite, dl proprietar ar trebui sa dea mai des pe acolo sa vadă care este realitatea și nemulțumirile turistilor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Liliana - august 2015-am fost cazata la pensiunea Sasca, acolo cică este mai răcoare, da de unde .... dar în afara de căldura din camera te întâmpina mirosul neplăcut de la toaleta, apa calda cam greu venea, micul dejun saracacios,același în fiecare zi, prețul mult prea piperat pentru conditiile oferite, dl proprietar ar trebui sa dea mai des pe acolo sa vadă care este realitatea și nemulțumirile turistilor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am fost cazati la pensiunea Dora impreuna cu prietenii si copii. A fost foate frumos ,curat ,gazde minunate ,mancarea forte buna si gustosa. Doamna Cristina si domnul Dorel sunt oameni minunati. Ne-au ajutat cu recomandari pentru traseele montane si s-au oferit sa ne ajute ca si ghid daca avem nevoie. Va recomand sa vizitati aceasta pensiune,un loc de vis.

    RăspundețiȘtergere