vineri, 24 septembrie 2010
Biserica fortificată din Biertan - Bierthalm kirchenburg - Sibiu
Totul a început la Răşinari, prin care, în drum spre Păltiniş, am trecut acum 12 ani. Străzile mici cu case vechi, frumos decorate şi sentimentul că istoria, aici, poate fi respirată, mi-au trezit curiozitatea. Au urmat alte călătorii prin Mărginimea Sibiului şi mai târziu prin localităţile săseşti de pe valea Hârtibaciului şi din podişul Târnavelor.
Pentru mine, un inocent locuitor al Vechiului Regat, uimirea a fost imensa, probabil pe măsura ignoranţei, însă in timp, am incercat să văd şi să aflu cât mai multe despre această parte a Transilvaniei, marcată de conlocuirea de sute de ani a saşilor si a românilor.
O regiune în care, mai mult decât în orice altă parte a ţării, bisericile fortificate, adevărate cetăţi, stau mărturie a unei atât de variate puneri în operă a tehnicilor de apărare şi a modului exemplar de organizare a comunităţii in jurul lor.
Biertan este un astfel de loc. O aşezare ce trădează un trecut mai grandios decât pare prezentul.
În centru, clădirile cu etaj, frumos înşiruite în jurul pieţei centrale, deasupra căreia se înalţă o impunătoare biserică cetate, mă îndeamnă să îmi imaginez agitaţia unei zile de sărbătoare de acum o sută de ani.
Pare un oraş şi mult timp chiar a fost. Acum şapte sute de ani se afla în competiţie cu Mediaşul şi Moşna. Şi cu toate că, dintre ele, cea mai dezvoltată a fost Biertan, Mediaşul a devenit sediu administrativ si judecatoresc al celor Două Scaune, însă, poate ca o compensaţie, timp de 300 de ani, intre 1572 si 1867, la Biertan a fost sediul episcopatului săsesc, tot aici fiind construită una dintre cele mai puternice cetăţi ţărăneşti din Transilvania.
Numele așezării provine din maghiară, Berethalom însemnând "Dealul lui Berth", devenit în săseste Bierthalm. Realizată în anul 1515 de meşterii locali, uşa sacristiei a dobândit un larg renume in 1900 la Expoziţia Mondiala de la Paris, unde a fost premiată. Ea dispune de un sistem de închidere destul de complicat format din 19 încuietori, fiind un exemplu reprezentativ de manufactură săsească medievală, datorită excepţionalelor intarsii și a sistemului original de închidere.În bastionul estic se află o încapere unde, pe vremuri erau închişi, timp de două săptămâni, soţii și soţiile acestora, în cazul în care se certau și doreau să divorţeze. În camera mică, cu un singur pat, aveau la dispoziție o singură farfurie, un singur tacâm și o singură cană pentru apă. Se spune că de-a lungul timpului, doar o singură pereche a rămas neclintită în hotărârea de început de a divorța, toate celelalte cupluri ieșind de acolo împăcate.
Ar mai fi multe de spus...
Despre landşaft, cu dealurile molcome acoperite pe vârfuri cu pădure, parcă făcute din frişcă şi amestecate cu telul, despre hărnicia celor ce au trăit aici, despre povestirile oamenilor care au rămas, toate cu amintiri duioase din care nu lipsesc saşii.
Biserica fortificată Biertan se poate vizita între 2 aprilie - 31 octombrie, zilnic intre orele 10:00-19:00. Biletul de intrare costa 5 RON (posibil reducere pentru elevi si studenti).
Pentru a înnopta în Biertan puteţi găsi cazare la pensiunea Todoran, într-o atmosferă plăcută, familiară, la Casa Unglerus, unde se mănâncă foarte bine), la Casa Dornroschen, care este casa de oaspeti a cetăţii.
Pot fi vizitate şi bisericile din Richiş (întalnirea cu Johann Schaas, foarte plăcută), si Copşa Mare, la doar 5, respectiv 2 km de Biertan.
Harta Biertan click pe imagine pentru a mări
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu