marți, 31 august 2010

Mânăstirea Tismana, inima Olteniei - Gorj

                                              

Socotită de mulţi drept inima Olteniei, cu bastioane în colţurile proptite de zidurile medievale, mânăstirea Tismana este aşezată pe muntele Starmina, înconjurată de păduri şi pereţi abrupţi de stâncă, undeva la 30 de km de Tg Jiu.
Cel care a pus prima căramidă la construirea mânăstirii, cu sprijinul domnitorului Radu Negru, a fost un călugăr venit tocmai din ţinuturile macedonene, astfel,  la 15 august 1377 a fost sfinţită biserica, având hramul Adormirea Maicii Domnului.
După trecerea la cele vesnice a domnitorului, construcţia mânăstirii a continuat în vremea domniei fiilor săi, Dan I Basarab şi mai apoi Mircea cel Bătran.

             

 Aşezată strategic, la hotarele Ţării Româneşti, lăcaşul cu ziduri fortificate, trebuia apărat, aşa că locuitorii satului de la vale aveau ca îndatorire paza, iar pentru asta primeau în schimb iertare de biruri si dijme.

Tot de aici, la începutul lui 1821, Tudor Vladimirescu a ridicat norodul la arme, iat dupa lansarea Proclamatiei de la Pades, din 22 ianuarie, a fost cerută alungarea fanariotilor si bineînţeles, ca în orice revoluţie, incetarea jafurilor si a nedreptatilor.


In 1944, la Tismana, fost ascuns Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei pentru a nu ajunge in mainile armatei rusesti. Dupa ce a fost pus la pastrare in una din pivnite, tezaurul a fost mutat, pentru siguranta, in pestera manastirii. In total au fost depozitate circa 380 de tone de lingouri de aur plus 3 tone de aur din tezaurul polonez, lasat in pastrare in 1939.


Harta mânăstirea Tismana
click pe imagine pentru a mări

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu