joi, 2 septembrie 2010

Cetatea medievală Prejmer - Kirchenburg Tartlau


Prejmerul, se află în Ţara Bârsei, pe drumul dintre Braşov şi pasul Buzăului și este o localitate veche,  în care arhitectura străzilor, cu spaţii generoase şi piată centrală, aminteşte de timpurile, de acum trecute, însă infloritoare, în care modul de organizare al comunităţii, pe principii săseşti,  asigura parcă prosperitatea şi traiul bun al locuitorilor.
Acum timpul parcă a stat, sau poate doar leneveşte un pic. Rămâne însă impunătoarea biserică cetate din mijlocul localității marturie pentru vremurile amintite.


Asezarea a fost întemeiată în secolul al XIII-lea, de cavalerii teutoni şi de către coloniştii saşi sosiţi din Turingia.
În 1211, regiunea, numită Ţara Bârsei, a fost donată cavalerilor de către regele Andrei al II-lea al Ungariei, care astfel încerca să-și asigure paza graniţei de sud-est a regatului împotriva cumanilor şi totodată nădăjnuind în convertirea localnicilor la catolicism.
Teutonii, întorși din expedițiile militare ale creștinilor numite și cruciade, la rândul lor au pornit contrucția unor cetăți şi au adus colonişti din Sfântul Imperiu Roman.
Dar, treisprezece ani mai târziu, cavalerii au hotărât să se subordoneze Scaunului Papal, iar asta a dus la evacuarea de către unguri a ordinului. Astfel au fost nevoiţi să migreze şi să se stabilească în locul care mai târziu se va numi Prusia.

                                                             


   Mai târziu, fiind prima localitate in calea turcilor veniti prin pasul Buzau, regele Sigismund de Luxemburg a dispus ridicarea unor sisteme de aparare. Astfel  a inceput fortificarea bisericii prin ridicarea unei incinte înalte și puternice înconjurată de un șant lat de apă. Cetatea, cladită în formă de cerc, avea ziduri groase de 3-4 metri și înalte de 12 metri, bastioane, porți de fier și poduri care se ridicau. Un drum de strajă folosea pentru aprovizionarea luptătorilor de la crenele. Pe lângă gurile de foc fixate în ziduri, în cetate se afla un dispozitiv de luptă, neobișnuit pentru acele vremuri, vestita "orga a morții", formată din mai multe arme așezate la un loc, care trăgeau toate deodată. 

                   

Programul de vizitare al cetăţii este:
- vara (1 mai – 31 octombrie): marti – vineri: 9-17, sâmbăta 9-15
- iarna (1 noiembrie – 30 aprilie): marţi – sâmbăta 9-15,
Duminica şi luni este inchis

Cazare: sunt 4-5 pensiuni, eu am stat la pensiunea Silvia şi a fost ...  binişor.
Harta:                          click pe harta pentru a mări

3 comentarii: