luni, 3 mai 2010

Poienari, cetatea ridicată din păcatul trădării boierilor munteni


Dacă treci de Căpăţâneni, dinspre Curtea de Argeş spre barajul Vidraru, nu ai cum să nu vezi, pe lângă nori, printre culmile inalte şi abrupte croite de râul Argeş, o zidire. Cocoţată pe vârful pintenul stâncos se vede cetatea Poienari.
Grăbit sau doar atent la meandrele şoselei, nu poţi să nu te laşi, măcar puţin, surprins de  aşezarea construcţiei. Din depărtare te întâmpină, apoi uşor te conduce şi pe măsură ce te îndepărtezi parcă işi reia postul de santinelă la intrarea dintre munti. Îmi inchipui un compas gigant cu vârful aşezat în mijlocul cetăţii şi creionul uriaş ce imaginează şoseaua.


"Ascensiunea" spre cetate începe pe potecă, de jos, din șosea. Am citit că sunt o mie cinci sute de trepte până sus și de data asta sper că-i doar o exagerare. După primele o sută renunţ să mai număr și merg pe mâna autorului.
Vizitatorii sunt multi, pauzele sunt dese, printre fagi, se vede lunguiață valea. Oamenii sunt puncte, furnici care se mișcă alene, fumul de la gratare se ridică uşor. Aproape ca pe vremuri când se pârjolea totul în calea turcilor pentru a îi înfometa. La mireasma care se împrăștie nici nu-I complicat.
Sus, la cetate eşti pe culmea muntelui, deasupra întregii văi. Pare ușor de înțeles de ce au ales să construiască aici. Cetatea fost construită în vremea lui Vlad Ţepeş, direct pe stâncă, folosindu-se o tehnică bizantină veche.



Cetatea fost construită în vremea lui Vlad Ţepeş, direct pe stâncă, folosindu-se o tehnică bizantină veche. La început aici se afla doar un turn, în jurul căruia, mai târziu, avea să se ridice cetatea.  Ridicarea turnului s-a facut în prima parte a secolului al XVI-lea. Incinta cetaţii era protejată de un turn prismatic construit din piatră brută şi alte patru turnuri semicirculare ce aveau partea superioară zidită din cărămidă. Zidurile de apărare sunt groase de 2 – 3 metri. Intrarea în cetate se făcea pe sub turnul din piatră, pe un pod mobil. Odată ridicat acest pod, cetatea devenea complet izolată. Cei din cetate puteau să iasă printr-o galerie secretă într-un loc de pe valea Argeşului numit ,,la pivniti”.
Mai multe consemnări din cronicile scrise de-a lungul timpului confirma faptul că Vlad Ţepeş, pentru construirea cetaţii, a folosit răufăcători din temniţă, aduşi de la Târgovişte.
Legenda spune că cetatea a fost ridicată din păcatul trădării boierilor munteni. Temându-se de asprimea domnitorului, boierii au decis să scape de el, întinzându-i o cursă care ar fi trebuit să îl ducă în faţa sultanului. Însă, Vlad Tepes a aflat şi nu numai că le-a dejucat planurile, dar i-a şi ridicat pe toţi, chiar în ziua de Paşti, din biserică si apoi i-a dus în strâmtoarea Cheile Argeşului. Aici a ridicat paloşul în direcţia ruinelor unei vechi cetaţi şi le-a cerut ca până în duminica Tomii să işi răscumpere trădarea, construind o cetate.

Şi, pentru că barajul Vidraru este la doar zece minute...


                                               Harta Cetatea Poienari Argeş
                                               click pe imagine pentru a mări

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu