luni, 11 octombrie 2010

Curiozităţi ale istoriei, enclava Baarle


Undeva, la frontiera dintre Belgia şi Olanda (ce frumos se aude...  Pays-Bas!), se află o aşezare numită Baarle, împărţită între cele doua ţări, formată din doua comune: Baarle-Hertog din Flandra şi Baarle-Nassau, parte a provinciei Brabantul de Nord.
Nimic deosebit până acum. De-a lungul timpului au fost multe momente in care oamenii ce vorbesc acelaşi grai, parte a aceloraşi familii, au fost separaţi prin hotărâri arbitrare, fără nici o legătură cu voinţa lor.
Aici însă, surprinzător este felul in care s-a făcut delimitarea celor doua localităţi. Harta este un autentic puzzle, cu greu poţi desluşi conturul celor două state. Sunt 22 de enclave belgiene in spaţiul olandez şi 8 olandeze in partea belgiană, însă nu separate, ci unele sunt cuprinse intr-altele. Complicat... parcă te joci cu o Matrioşka.
O vizită în Baarle, poate fi considerată uşor o partidă de şotron! Iată cum este trasată linia de frontieră intre cele două ţări.

                      
Povestea începe in Europa medievală, marcată de nenumărate alianţe, cedări şi schimburi de pământuri, toate din dorinţa micului moşier de a obţine protecţia unui lider local mai influent la curtea mai marilor epocii.
Deh, relaţiile feudale...
Nici în Baarle, la acea vreme, lucrurile nu au stat altfel. Părţi din teritoriu au fost deţinute de Ducele de Wales, altele de către Godfried de Schoten, Lord de Breda şi mai târziu de către Casa de Nassau, apoi a mai fost un litigiu între Hendrik I, Duce de Brabant şi Dirk al VII-lea, Conte de Zeeland şi tot aşa.
O întreagă istorie, tipică evului mediu, cu înţelegeri, conspiraţii, cu afinitaţi efemere şi tradări asemenea, din care au rezultat mici parcele de teren amestecate prin amalgamul formelor de vasalitate dobândite de proprietari..
Remarcabil este însă faptul că împărţitrea teritoriului nu s-a schimbat nici acum, astfel, Tratatul de la Maastricht din 1843 ce defineşte această frontieră, nu conţine prevederi clare pentru Baarle, de fapt pentru o zonă de aproape 50 de km. Datele din Registrul Cadastral întocmit în 1841, sunt cele care permit definirea naționalității fiecarei parcele în funcție de istoricul tranzacțiilor dintre Seniorul de Breda și Ducele de Brabant,împărţire care corespunde aproximativ repartiţiei terenurilor în anul 1198!


În Baarle nu este neobişnuit ca frontiera să traverseze un imobil. Apartenenţa la una din cele două state este determinat de poziţia uşii, în trecut de multe ori aceasta fiind deplasată în funcţie de "blândeţea" regimului fiscal. Exista însă o casa cu uşa aflată pe frontiera şi cu adrese din ambele ţări.


Interesant, nu? Pare a fi o glumă reuşită dintr-un film amuzant!

Harta enclava Baarle
                                            click pe imagine pentru a mări

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu