joi, 25 noiembrie 2010

Întregalde - Apuseni trip (I)


Cred că o călătorie prin Apuseni naşte aceleaşi emoţii ca cele ale împătimitului de automobile ce răsfoieşte revista în care apar ultimele modele. Sau poate fi îndrăgostitul de modă, muzică, gadget-uri...
Aici poţi vedea, uşor, pagină cu pagină, catalogul cu peisaje. Şi primeşti la schimb bucurii pentru suflet. Probabil de asta vacanţele sunt atât de importante. Nu-mi amintesc prea multe despre zilele în care am obţinut lucruri materiale, însă mă aprind de fiecare dată când povestesc de locurile pe care le-am văzut.
Acum doi ani am răsfoit prin albumul cu peisaje al Apusenilor.
Traseul a fost acesta:

                  


Am intrat prin cheile cam golaşe ale Galdei, pe lângă munţi Trascău, cu  imagini parcă decupate din "Drumul oaselor", apoi ne-am strecurat printre satele aşezate de-a lungul drumului spre Abrud, Întregalde, Mogoş, Bucium. Case mici, la mare distanţă una faţă de alta, înşirate de-a lungul văii . Un sat, douazeci de case.
Toţi au vecini, dar când cel mai apropiat este la un kilometru ...
Încerc să pricep, oare s-a încheiat electrificarea în România?
Pe un gard scria:  "Am 87 de ani şi nu cred că o să am vreodată curent electric!" Mai apoi enumera şi entităţile responsabile.

                                                       
Se vede frumos, în jur sunt dealuri joase cu multe fâneţe şi pomi, mulţi pomi. Oamenii sunt ca şi peisajul.  Molcomi, aşezaţi, nu se grăbesc. Oraşul e departe.
Am oprit la un magazin sătesc, singurul de-a lungul a 20 de km şi am aflat că este deschis patru ore pe zi, două dimineaţa şi două după-amiaza. Acum e închis, sătenii au altă treabă la ora asta. E vremea coasei. Despre un loc de cazare nici nu vreau să zic ceva.

Mergem înainte, cu suişuri şi coborâşuri, şerpuind printre imaginile altfel superbe, prin câteva din cele 29 de sate ale comunei Bucium. Pare că nu se mai termină. Ba chiar, la un moment dat, odată cu lăsarea întunericului, după mai multe viraje pe şoseaua îngustă, am avut senzaţia de deja-vu ... imaginile se repetau, mi se părea că le vedeam a doua oară, parcă mai trecusem pe aici.
Una peste alta, fară să mai ţin socoteala locurilor prin care am trecut după ce s-a innoptat, am ajuns în Abrud şi am oprit la prima pensiune apărută în cale, dovedindu-se mai târziu, la lumina zilei, ca fiind cea mai bună alegere.
Dimineaţa prin Abrud. Orăşelul vechi, mineresc cândva, pare un pic cam trist, de la vreme sau poate de la vremuri. Clădirile şi oamenii mă fac să cred că au trăit şi vremuri mai bune. Acum e prea multă linişte. Doar peisajul a rămas "îmbogăţit" cu munţii de steril din jur.


De aici paginile albumului meu cuprind imagini din Roşia Montană, Gărda de Sus, cu vizita la peştera Scărişoara şi Poarta lui Ionele, Arieşeni şi Groapa Ruginoasa, noua staţiune Vârtop, apoi un salt până la peştera Urşilor şi finalul călătoriei în jurul cabanei Brădet din Padiş, pe cheile Galbenei, la gheţarul Focul Viu şi după părerea mea, într-unul din cele mai spectaculoase locuri din ţara noastră, Cetaţile Ponorului.
Despre toate aceste locuri în următoarele postări.
                                                                   
     
Harta munţiilor Apuseni
                                          click pe imagine pentru a mări

11 comentarii:

  1. Salut. Imi place site-ul tau si genul asta de initiativa. De la asta am pornit si eu cu site-ul. Poti sa arunci un ochi pe ceva in acelasi gen. www.toprural.ro
    Sper sa iti placa.
    O zi frumoasa.
    Ione

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut. Felicitări pentru blog şi pentru abordare. Pozele îmi plac foarte mult şi ai întrat în zone greu de acces (gen Oaşa-Câlnic). Am fot şi eu dar pe o vreme groaznică şi nu a ieşit nicio poză calumea.
    O să-ţi urmăresc blogul în continuare.
    Tot în urma unor călătorii am pornit o iniţiativă similară la http://www.turistintaramea.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulţumesc. Cred că ştii cum este. Atât timp cât doar plăcerea te îndeamnă...
    'Urmărirea' o să fie reciprocă. Orice destinaţie nouă e binevenită.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut. Laudabila initiativa de a prezenta si partea mai frumoasa a tarii...am o intrebare..ce aparat foto ai?

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulţam. Aparatul este Nikon.
    Despre asta mai în amănunt pe http://www.stufff-blog.blogspot.com/.
    Acolo sunt mult mai multe fotografii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Felicitari pentru acest site si micul tau efort de a documenta asupra acestor locuri minunate din tara noastra.

    RăspundețiȘtergere
  7. Mulţumesc frumos. Încerc, învăţ.

    RăspundețiȘtergere
  8. multumesc pentru stradania de a scoate la lumina valori pe care autoritatile noastre le-au uitat.este mai mult decat util acest site si chiar mi-am facut o idee despre ce voi vizita in concediu.multa bafta si la mai mare !!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Să ai concediu plăcut şi vreme bună!
    Si-ţi mulţumesc că ţi-ai făcut timp pentru a-mi citi prezentarea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Frumos am fost si eu la Intregalde in vara si de acolo am trecut peste deal la Valea Barni.
    Poti arunca un ochi aici despre turul prin Apuseni (inca nu am scris tot) http://www.dragosciobanu.ro/search/label/apuseni

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumose chei, Intregalde, frumosi Munti Trascaului. Am fost in nenumarate randuri si va recomand un traseul pornind de la Intregalde spre Poiana Galdei mai apoi se face un drum in stanga care urca prin Cheile Tecsestilor spre Varful Piatra Cetii unde se gaseste satul Tecsesti.Un sat cu cateva casa rasfirate o biserica si o scoala. Superba priveliste de acolo de sus. Apoi de pe varf pe o cararuie drumul coboara pe versantul dinspre nord spre Valea Manastiri Ramet. Nu cu mult dupa ce am inceput sa coboram ajungem intro zona cu zmeuris. Coboram mai departe si dupa aproximativ 45 min ajungem in cheile rametului. De acolo din Valea Manastiri luam autobuzul inapoi spre casa. A fost superb.

    RăspundețiȘtergere