marți, 16 noiembrie 2010

Mânăstirea Neamţ - cel mai vechi aşezământ monahal din Moldova


Călătoriile de sfârşit de săptămână au un farmec aparte.
Pregătirile sunt scurte. Apare ideea, stabileşti destinaţia, cauţi pe net câteva cuvinte care să te lămurească despre istoria aşezărilor prin care treci  şi pleci.
Întotdeauna este o călătorie pentru suflet. Sunt locuri prin care am mai fost şi totuşi de fiecare dată parcă-i altfel. Chiar şi frunzele au altă culoare.
În cea mai recentă drumeţie am hoinărit prin trei ţinuturi diferite.
La Prejmer am revăzut cetatea săsească, apoi prin secuime am făcut scurte popasuri la Sfănta Ana, Tuşnad şi Lacul Roşu, iar după Cheile Bicazului, pe plaiurile moldoveneşti am vizitat câteva mânăstiri: Agapia, Sihăstria, Secu, Neamţ şi schitul Sihla.
Vremea a fost frumoasă, neaşteptat de însorită, drumul bun, doar şoferul a fost un pic cam ... rătutit.
Rămân ca amintiri liniştea de pe lacul Sfânta Ana, pictura divina a lui Nicolae Grigorescu din mânăstirea Agapia, impozanţa cetăţii Neamţului, singurătatea de odinioară a monahilor de la Sihla şi mânăstirea Neamţ pur şi simplu pentru frumuseţea ei.
Aaa ... şi bineînţeles drumul săpat de Bicaz în piatră!


Mânăstirea Neamţ  este cel mai vechi şi mai mare aşezământ monahal din Moldova şi este atestată documentar din 1407, însă rădăcinile în timp ale activității monahale se întind până în veacul al XII-lea. Ctitorirea mănăstirii îi este atribuită voievodului Petru I Mușat (1375-1391), care a construit prima biserică din piatră, astăzi dispărută, însă, pe amplasamentul mănăstirii, existase o bisericuță mai veche din lemn, numită Biserica Albă, construită de monahi cu un secol înainte. Biserica actuală din incinta mănăstirii a fost ctitorită de voievodul Ștefan cel Mare la sfârșitul secolului al XV-lea și are hramul Înălțarea Domnului.
În vara anului 1933, intra ca viețuitor al Mânăstirii, Ilie, fiul lui Maxim și al Ecaterinei Iacob. Acesta va deveni mai târziu Sfânul Ioan Iacob Românul de la Hozeva.


În incinta mănăstirii se află două biserici, două paraclise, turnul-clopotniță cu 11 clopote, Seminarul Teologic "Veniamin Costache", precum și un muzeu cu o colecție de artă bisericească și sala tiparului. Specific este Aghiazmatarul circular din fața mânăstirii, unde se face sfințirea apei la hram. În biserică se află o icoană a Maicii Domnului pictată în anul 665 în Israel, făcătoare de minuni.
Așezământul are cea mai mare și mai veche bibliotecă mânăstirească (18000 volume) și a avut o contribuție deosebită la dezvoltarea culturii și artei românești medievale.
În camera mormintelor este îngropat Ștefan Voievod (unchiul lui Ștefan cel Mare), iar în pronaos se află moaștele sfântului necunoscut descoperite în 1986, prin scoaterea asfaltului de pe alee.


Pe mine m-au impresionat culorile. Biserica este ornamentata la exterior cu ceramică şi cărămidă smălţuită aplicate pe faţade.

Harta mânăstiri Moldova judeţul Neamţ
Mânăstirea Neamţ
click pentru a mări

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu