joi, 16 septembrie 2010

Prin grădina Edenului - Cascada Beuşniţa, Ochiul Beiului, Cheile Nerei

                                             

Spre Cheile Nerei se ajunge dinspre Oraviţa, prin Răcăşdia, Ciuchici şi apoi Potoc. Mai jos e o hartă. De aici până la Podul Beiului sunt doi-trei kilometri. Până aici drumul e asfaltat. De aici începe Rezervația Cheile Nerei.
Dacă mergi spre stânga, pe un drum neasfaltat accesibil cu maşina, se ajunge la pescarie, de unde, pe jos prin pădure, după vreo jumătate de oră de mers apare lacul Ochiul Beiului, iar câteva sute de metri mai sus cascada Beuşniţa.
În dreapta încep Cheile Nerei şi cale de douăzeci de kilometri. din aval spre amonte urmezi firul apei.
Tot de la Podul Beiului se poate ajunge în Sasca Montană, pe potecă, prin calea numită La Tunele. Aici sunt şase tunele relativ scurte, în forma trapezoidală, asemănătoare cu cele din mina romană de la Roşia Montană, săpate de locuitori în vechime pentru a scurta distanţa.
Mult verde, aer curat, linişte, ciripit de pasărele, clipocitul apei, albastrul uimitor şi pe deplin surprinzător de la Ochiul Beiului. Beţie de culori.
                 



Legenda lacului spune că fiul unui guvernator din Levant, un bei, vânând prin locurile astea, s-a îndrăgostit nebuneşte de fiica unui păstor ce îşi mâna turmele de oi pe aici.
A urmat bineînţeles povestea de dragoste aferentă. Implicit toate au fost bune şi frumoase până când beiului cel bătrân i-au ajuns la ureche poveştile despre marea lor iubire. Crezând că dacă fata nu mai e, apune şi pasiunea tânărului a comandat uciderea ei. Dar, din nou bineînţeles, lucrurile nu au stat aşa. Astfel a izbucnit un război între cele două păreri, iar sfârşitul a devenit tragic, fiul beiului murind în luptă, plângându-şi iubita pierdută. Lacrimile au curs, de aici şi culoarea unică a apei lacului, turcoaz. (se mai povesteşte că în vremurile acelea străbune lacrimile aveau culoarea ochilor!)
S-au se poate ca în fiecare dimineaţă, un slujbaş al parcului, să aibe ca sarcină răsturnarea unei calimări cu cerneala albastră în lac. Fix 329 de picături!
Câteva sute de metri mai sus, pe poteca ce suie uşor prin pădure, se poate ajunge la cascada Beuşniţa, un şipot cu înfăţişarea unui voal de mireasă.

 Lacul  Ochiul Beiului
 Cascada Beuşniţa
 Spre Ochiul Beiului
                                               La Tunele
Harta  -   click pe imagine pentru a mări

Un comentariu:

  1. frumoase locuri recent vizitate pacat ca nu sant promovate corespunzator.sfat personal.alege-ti cu grija calea de acces cu masina deoarece de cand conduc nu am mai intalnit asa de ecsecrabile drumuri.rezervati din timp cazarea,oamenii locului nu stiu sa profite de aceste minunatii care le au.printati hartile nu le gasiti la centrul de informare pt ca persoana apartine de primarie si are program de functionar public.nu va bazati pe informatiile localnicilor ca sunt paraleli,tot in alta parte va indruma.cele mai bune informatii luati-le de la turisti de pe traseu sau de la podul bei unde sunt angajatii ocolului silvic sau de la pastravarie.cu toate neajunsurile care le-am avut ma simt mai bogat sufleteste a meritat din plin.va doresc drum bun si timp frumos.

    RăspundețiȘtergere