marți, 7 septembrie 2010

Castelul Huniazilor din Hunedoara

                                                      
Castelul Corvinilor sau castelul Huniazilor este cel mai important monument de arhitectură gotică din Transilvania. A fost ridicat în secolul XV de către Iancu de Hunedoara, în apropierea unei vechi fortificaţii de pământ, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști.  E o construcție impunătoare, cu acoperişuri înalte și frumos colorate, cu turnuri și turnuleţe, ferestre și balcoane împodobite cu dantelărie din piatră cioplită.
Fiind cea mai mare și vestită proprietate a Huniazilor, castelul cunoaște în timpul acestuia însemnate transformări, pe lângă rolul strategic, datorat poziţiei, care închide accesul către zonele bogate în fier ale Munţilor Poiana Ruscă, devenind şi o somptuoasă locuință. Cu trecerea anilor, diverșii stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea, îmbogățindu-l cu turnuri, săli și camere de onoare.

                 



Ioan de Hunedoara  sau Johannes de Hunyad, a fost proprietatul castelului între 1419 şi 1459.
A fost unul dintre cei mai importanţi lideri militari şi politici ai secolului al XV-lea din Europa. Intrat în serviciul regelui Sigismund de Luxembourg, este numit ban de Severin şi mai târziu voievod al Transilvaniei.
A participat în numeroase campanii militare împotriva turcilor, fiind numit "salvatorul creştinătăţii"de către Papa Calixt al III-lea după bătălia de la Belgrad din 1456, în urma căreia îl obligă pe sultanul Muhammad II, cuceritorul Constantinopolului, să-şi abandoneze ofensiva spre vestul Europei. Tot atunci, după această bătălie, din cauza ciumei a şi murit, fiind înmormântat în catedrala catolică din Alba Iulia.
Printre alte importante campanii militare impotriva turcilor se numără „Campania cea lungă”, întreprinsă intre 1443 şi 1444 în Serbia şi Bulgaria şi celebra bătalie de la Varna, din 1446, în urma căreia regele Vladislav I moare, iar Ioan este numit guvernator al Ungariei. Un alt moment important pentru cariera militara şi politica a lui Ioan de Hunedoara este batalia de la Kosovo, din 1448, când este înfrânt de turci.





 Tot aici, la 10 km de oras,se afla lacul Cincis, în Munţii Poiana Ruscă. Lacul de acumulare a fost amenajat chiar în locul vechiului  sat Cincis în anul 1962, atunci fiindt strămutate peste 800 de familii. Uneori, când nivelul apelor este scazut, în coada barajului se mai văd înca ruinele fostei biserici, construită inainte de anul 1360, care a fost inghitita de apele lacului.


Harta Hunedoara - Cinciş
click pe imagine pentru a mări

Un comentariu:

  1. Multe informatii despre locuri mai mult sau mai putin cunoscute. Superbe pozele, descrierea locurilor si mai ales hartile cu locurile demult uitate! Sfat: Poti adauga si o iconita cu "Share on Facebook" pentru mai multa publicitate online !

    RăspundețiȘtergere