miercuri, 19 mai 2010
Palatul Cantacuzino - Micul Trianon din Floresti.
În drum spre Slănic Prahova, în dorinţa de a evita aglomerația din Ploiesti, dar şi pentru ca pe hartă am găsit câteva locuri, foste moşii ale familiei Cantacuzino, numai potrivite de vizitat intr-o zi de duminica, am ajuns în comuna Floreşti.
Aici înca se mai află, probabil nu pentru multă vreme, ruinele palatului Cantacuzino, Micul Trianon sub numele de alint de acum aproape un secol.
Surpriza a fost destul de mare, probabil pentru că de cele mai multe ori denumirile fastuoase nu au fost acoperite de realitate, dar acum însă...
Palatul a fost construit de Grigore Cantacuzino, cunoscut în epocă ca Nababul, bineînţeles, datorită averii sale imense. Lucrările au început în 1911, arhitectul Ioan Berindey fiind autorul proiectului.
S-a muncit cu spor, aşa că doi ani mai târziu erau aproape finalizate, lucrându-se doar la finisarile interioare, însă, din păcate în acelaşi an Nababul moare. Fiul acestuia, Mihail, nu a fost interesat de palat şi nu a continuat lucrările.
Degradarea lui a început în timpul primului război mondial, germanii au demontat tabla de cupru de pe acoperiş şi sobele de teracotă. Pănă în 1948 nu a fost locuit.
Dupa naţionalizare, domeniul din Floreşti, care, pe lângă palat mai cuprindea clădirile şi anexele vechiului conac înconjurate de un superb parc de o suta şi ceva de hectare, a fost folosit drept casă de odihnă pentru ministerul de interne şi mai târziu transformat în unitate pentru dresaj de câini, până în anii '60, când a intrat în proprietatea Primăriei din Floreşti. Practic, de atunci a inceput dezastrul.
Ultima lovitură serioasă dată palatului o constituie înfiintarea, prin 1965, în conacul vechi , a unui spital TBC care funcţioneaza şi astăzi.. Însuşi Nicolae Ceauşescu, impresionat de frumuseţea construcţiei, a vrut să transforme întregul domeniu într-un parc de vânătoare şi să restaureze clădirile, dar existenţa sanatoriului se pare că l-a determinat să se răzgândească. Din aceeaşi cauză se pare că s-au speriat, dupa '89 şi cei câţiva potenţiali întreprinzători autohtoni sau străini interesaţi de inedita construcţie.
Hartă Floreşti Palatul Cantacuzino
click pe imagine pentu a mări
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu