vineri, 29 octombrie 2010

Biserica fortificată din Hărman - Honigberger Kirchenburg

                                                          
Nu departe de Braşov, la doar zece kilometri, în curbura Carpaţilor ajung în mica şi  cocheta aşezare numită Hărman. Străzi largi, cu trotuar, care parcă-mi arată direcţia spre centrul aşezării, case frumoase cu porţi mari săseşti.
Îmi trece prin minte aceiaşi întrebare. De fiecare dată!
O fi cu supărare dacă bat la poartă?
... Spun frumos bună ziua şi rog să mă lase să văd ce-i în spatele intrării!

luni, 25 octombrie 2010

Negoţul în Bucureştiul de altădată


Am citit despre Bucureşti, aşa cum apare el din articolele apărute în săptămânalul "Realitatea Ilustrată' din anul 1935 şi iată ce se scrie despre "Uliţa Colţii" şi despre negoţul bucureştean de acum 250 de ani.

sâmbătă, 23 octombrie 2010

Sighişoara, oraşul cetate - Schäßburg

                                           

Este unul din puţinele oraşe din Transilvania ce mai păstrează şi astăzi patina evului mediu şi printre ultimele cetăţi locuite din sud-estul Europei.
Aici încă poţi păşii pe străduţe pavate cu piatră de râu, te poţi strecura pe lângă zidurile înalte ale caselelor vechi, cu etaj şi, în închipuire, poţi respira aerul medieval al vremurilor trecute. Unele clădiri au peste 300 de ani vechime. Şi bineînţeles fiecare are o poveste.
 

luni, 11 octombrie 2010

Curiozităţi ale istoriei, enclava Baarle


Undeva, la frontiera dintre Belgia şi Olanda (ce frumos se aude...  Pays-Bas!), se află o aşezare numită Baarle, împărţită între cele doua ţări, formată din doua comune: Baarle-Hertog din Flandra şi Baarle-Nassau, parte a provinciei Brabantul de Nord.
Nimic deosebit până acum. De-a lungul timpului au fost multe momente in care oamenii ce vorbesc acelaşi grai, parte a aceloraşi familii, au fost separaţi prin hotărâri arbitrare, fără nici o legătură cu voinţa lor.
Aici însă, surprinzător este felul in care s-a făcut delimitarea celor doua localităţi. Harta este un autentic puzzle, cu greu poţi desluşi conturul celor două state. Sunt 22 de enclave belgiene in spaţiul olandez şi 8 olandeze in partea belgiană, însă nu separate, ci unele sunt cuprinse intr-altele. Complicat... parcă te joci cu o Matrioşka.
O vizită în Baarle, poate fi considerată uşor o partidă de şotron! Iată cum este trasată linia de frontieră intre cele două ţări.